Web Analytics Made Easy - Statcounter

 غلامحسین رستگارنسب / پژوهشگر و کارشناس علم نجوم : تشکیل جوامع اولیه شامل روستاها و شهرها، انسان‌ها را بر آن داشت تا با کشاورزی غذای خود را تامین کنند. انسان‌ها به تجربه دریافتند که هر مدت یکبار، طبیعت تکرار می‌شود. درختان شکوفه داده و سبز می‌شوند، میوه می‌دهند و سپس برگ ریزان می‌شود و جامه سبز تبدیل به جامه سفید می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ولی مجدد درختان شکوفه می‌دهند و این دوره تکرار می‌شود. آنها نیاز داشتند تا زمان کاشت را دقیق بدانند تا گیاه در فصل گرما به رشد حداکثری خود برسد. مهم نبود که زمین برف است یا یخبندان، مهم کشت بذر در زمین بود تا داشت و برداشت به موقع انجام شود زیرا زنده بودن شان وابسته به کشاورزی بود.

آنها دریافتند که هرگاه ستاره‌ای پرفروغ در سحرگاهان طلوع کند، رودهایی طغیان کرده، پس زمین‌ها را آماده کشت می‌کردند و یا با چهره‌های تخیلی که با ستارگان ساخته بودند (صورفلکی)، دریافتند که این چهره‌ها با آهنگی منظم پدیدار و ناپدید می‌شوند، پس می‌توان زمان کشت را دقیقا تعیین کرد و از اینجا بود که نیاز به تقویم احساس شد تا بر اساس آن کارها نظم بهتری گیرد.

در همان زمان‌ها نیز بودند انسان‌هایی که به ثبت حرکات اجرام آسمانی می‌پرداختند و می‌توانستند ارتباط بین چرخه‌های تکرار شونده در طبیعت را دریابند و چرخه‌های آینده را پیش بینی کنند و همچنین بخشی از جهانیان آن زمان که به مکتوب کردن این پدیده‌های محیط پیرامون خود پرداختند، ایرانی‌ها بودند.

ایرانی‌ها با رصدهای منظم، مسیر حرکت زمین به دور خورشید را مشخص کردند و نخستین زیج‌ها توسط آنها اعلام شد. آنها این مسیر را به صورت دایره‌ای فرضی بر آسمان رسم کردند و این دایره، دایره البروج نام گرفت.

همچنین این راصدان، استوای زمین را به صورت فرضی در آسمان امتداد دادند تا دایره‌ای به نام استوای سماوی، در آسمان شکل گرفت. آنها دریافتند که این دو دایره با زاویه‌ای، داخل هم بوده و در دو نقطه یکدیگر را قطع می‌کنند.

هنگامی که خورشید از یکی از این نقاط می‌گذرد، زمین به سمت رویش پیش می‌رود و بهار آغاز می‌شود، دشت‌ها سبز می‌شوند، درختان شکوفه می‌دهند و هنگامی که خورشید از نقطه دوم می‌گذرد، آغاز پاییز است، برگ‌ریزان می‌شود و زمین طراوت خود را از دست می‌دهد.

این نکته‌ مهمی بود که شرایط زمین تقریبا در هر دو نقطه شبیه هم بود. یعنی طول شب‌ و روز یکسان بود. و این دو نقطه اعتدالین نام گرفت (اعتدال بهاره و اعتدال پاییزه). هنگامی که زمین به سمت رویش می‌رفت، طول روز تا ٣١ خرداد افزایش می‌یافت، و آن روز طولانی‌ترین طول سال بود که انقلاب تابستانی نام گرفت و هنگامی که زمین به سمت برگ‌ریزان می‌رفت، طول شب‌ها تا ٣٠ آذر که طولانی‌ترین طول شب است، افزایش می‌یافت و این شب، انقلاب زمستانی یا شب یلدا نام‌گذاری شد.

و اینجا بود که ایرانی‌ها گمشده خود را برای شروع هر سال در تقویم یافتند. شروعی که برگرفته از طبیعت بود. آنها، یکی از دو نقطه اعتدالین را بایستی انتخاب می‌کردند. اما کدام نقطه؟ رویش یا برگ‌ریزان؟ زیرا هر دو نقطه تقریبا شرایط مشابه و یکسان داشتند. و اینجا بود که هم‌اندیشی ایرانیان، انتخاب را بر نقطه رویش قرار داد و برای اینکه این آفریده‌های خداوند به درستی شناخته شود، در لحظه‌ای که زمین ممات به زمینی دارای حیات تبدیل می‌شود، این لحظه، با نام اعتدال بهاری، به عنوان شروع هر سال نو، در نظر گرفته شد و از آن پس، این‌روز، نوروز نامیده شد و سپس عید نوروز به وجود آمد.

پس از اسلام نیز به خاطر ویژگی‌های بسیار خوب در عید نوروز، این عید مورد حمایت قرار گرفت و به عنوان یک سنت حسنه تثبیت شد.

لحظه تحویل سال ١٤٠١ هجری شمسی به ساعت رسمی جمهوری اسلامی ایران، ساعت ١٩ و ٣ دقیقه و ٢٦ ثانیه روز یکشنبه ٢٩ اسفند ١٤٠٠ هجری شمسی مطابق با ١٧ شعبان ١٤٤٣ هجری قمری و ۲۰ مارس ٢٠٢٢ میلادی
است. (منبع تحویل سال : مرکز تقویم موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران)



همان طور که در تصویر دیده می‌شود، دایرة البروج و استوای سماوی، در دو نقطه یکدیگر را قطع می‌کنند. این دو نقطه اعتدالین نامیده می‌شود و از نظر پدیده‌های طبیعی تقریبا یکسان است. ایرانی‌ها، اعتدال بهاری را برای شروع سال خود انتخاب کردند و آن روز را نوروز نامیدند.

کد خبر 664425 برچسب‌ها نوروز نجوم - سیاره - ستاره

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: نوروز نجوم سیاره ستاره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۰۰۷۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز طرح ساماندهی وانت‌های میوه فروش در سنندج/ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش در ۱۱ نقطه سطح شهر

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین از سنندج، علی اصغری معاون خدمات شهری شهرداری سنندج، اظهار کرد: پارک وانت‌های میوه‌فروش در معابر اصلی موجب ایجاد ترافیک وهمچنین نارضایتی شهروندان شده است.

وی گفت: به استناد تبصره ۱ بند۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها و با همکاری نیروی انتظامی و راهنمایی و رانندگی وهمچنین حمایت همشهریان طرح ساماندهی وانت بارهای میوه فروش اجرا می‌شود.

اصغری اعلام کرد: شهرداری سنندج در راستای رفع این معضل شهری برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت را تعریف و اجرا می‌کند.

وی از آغاز طرح ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش از امروز در سنندج خبر داد و افزود: این طرح در راستای کاهش ترافیک، ارتقای سیما و منظر سطح شهر و افزایش رضایتمندی شهروندان اجرا می‌شود.

وی تصریح کرد: وانت‌های میوه‌فروش در۱۱ نقطه سطح شهر شامل طرفین بلوار حمدی بهاران، پیاده‌رو بلوار ارشاد روبروی زندان، چهار راه حاجی‌آباد جنب مجموعه ورزشی و پیاده‌رو مربوطه، زمین روبروی تعویض پلاک (شهرک مولوی)، شهرک زاگرس زمین پایین‌تر از درب خوابگاه دانشگاه کردستان، بلوار معلم نرسیده به شهرک بعثت بالاتر از پارک معلم و میدان ۱۲ فروردین زمین روبروی سردخانه هدایت می‌شوند.

به گفته معاون خدمات شهری شهرداری سنندج، زمین حد فاصل میدان لیلاخ تا پل سنجرخان، زمین حد فاصل بلوار ساحلی از طرف سردخانه تا میدان لیلاخ، زمین پایین‌تر از میدان قانع بهاران و مخابرات و زمین روبروی پمپ بنزین ساحلی بطرف بلوار دادگستری از دیگر نقاط در نظر گرفته شهرداری سنندج برای ساماندهی وانت‌های میوه فروش در سطح شهر است.

وی ادامه داد: همکاری با نیروهای شهرداری در اجرای این طرح ضروری است و با کسانی که همکاری نکنند برخورد قانونی صورت می‌گیرد.

اصغری تصریح کرد: اگرچه مجموعه مدیریت شهری تمام ظرفیت‌های خود را در اجرای این طرح بکار می‌گیرد اما موفقیت این طرح نیازمند همراهی دستگاه‌های مختلف و مشارکت مردم و رانندگان وانت‌های میوه‌فروشی است.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903057

دیگر خبرها

  • قبض‌های نجومی برق در تابستان
  • ناسا از فاصله ۲۲۵ میلیون کیلومتری زمین، پیام دریافت کرد!
  • آغاز طرح ساماندهی وانت‌های میوه فروش در سنندج/ساماندهی وانت‌های میوه‌فروش در ۱۱ نقطه سطح شهر
  • وانت‌های میوه‌فروش در ۱۱ نقطه شهر سنندج ساماندهی می‌شوند
  • چند ثانیه قبل از مرگ چه اتفاقی می‌افتد؟ + فیلم
  • شروع طوفانی بارسا-خیرونا: 5 دقیقه و دو گل!
  • تصاویر بارش سنگین برف بهاری در این نقطه از ایران
  • وطن من | کلوت‌های شهداد کرمان
  • پاکی هوا ارمغان وزش باد‌های بهاری
  • شکست سنگین استون ویلا در انگلیس/ فیورنتینا در ثانیه های پایانی پیروز شد